Forum o činčilah Seznam forumov Forum o činčilah
Forum za ljubitelje činčil.
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Vrsta poličk

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Forum o činčilah Seznam forumov -> Bivanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jinx



Pridružen/-a: 25.11. 2012, 01:31
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2012 02:52    Naslov sporočila: Vrsta poličk Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Sem čisto nova na forumu. Jutri dobim svojo prvo činčilico blob5
Ker nimam s temi živalicami še nič izkušenj, bi vas prosila za nekaj nasvetov.

Činčila je stara 3 mesece in je samička. V Zooticu sem kupila kletko, ki je visoka skoraj 1m in široka skoraj 80cm. V kletki so bile že poličke, ki pa so plastične, tudi dno kletke je plastično. Zraven so lesene lestve, po katerih pleza (je to sploh potrebno? Ali ji lahko pustim, da kar skače? Sicer je dovolj prostora, da lahko skoči na naslednjo poličko ali pa gre po lestvi). Med brskanjem po forumih pa sem ugotovila, da vas ima večina kar lesene poličke. Bi morala plastične zamenjati? Zdijo se mi sicer bolj higienične kot lesene. V kletki ima sicer tudi suho vejo, ki jo gloda, in leseno hiško. Zanima me tudi, če se da suhe veje sicer kje kupiti?

Hkrati pa me zanima, kakšno steljo naj dam po dnu kletke. Kupila sem bio posip iz koruznih storžev, ki so mi ga priporočili v Zooticu, ampak ne vem, ali ga naj posujem po celotni kletki ali le tam, kjer naj bi činčila lulala? Če ga moram dati samo v tisti kot, kaj naj potem dam po ostalem dnu kletke (samo na plastiki ne more biti??).

Upam da ta vprašanja niso preveč neumna, ampak sem še malce zmedena, ampak hočem činčili le najbolje Smeh

Hvala za odgovore!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ursyka990
Na lovu za rozinami


Pridružen/-a: 24.01. 2011, 19:29
Prispevkov: 149
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2012 14:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ubistvu jas mam isto taksno kletko, le enkrat vecjo... Teh plasticnih polick ti itak cincila nebo grizla, ce bos mela notr neki les.
Vprasanja so res malo neumna, ker mas o tem marsikaj zapisano v forumu, ampak novincem se pac ne da ucitno prebrati. V isti skupini Bivanje maš zapisano v temi "Higiena" činčile, ki pa je ravno pod tem topicom. Marsikdo z večletnimi izkušnjami s činčilami ravno zarad tega ne hodi več gor, ker se nima smisla ponavljati. Suhega vejevja se pač v trgovini ne da kupit, lahka pa kupiš leseno hiško, katero pol itak pogriže. Glede posipa pa lahka maš pelete, žagovino, nič (začasno, da činčilo navadiš na wc) in koruzni posip z limono ki vem da je drag (sem ga uporabljala) in ga uporablaš samo za wc.
_________________
lp urska
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jinx



Pridružen/-a: 25.11. 2012, 01:31
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2012 03:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, jaz mislim da sem se kvečjemu pozanimala preveč in ne premalo, ker npr. na teh spletnih straneh piše, da se je treba vsega plastičnega nemudoma znebiti, drugače je lahko za činčilo usodno:

http://luvnchins.com/ChinchillaSupplies.html
http://www.chinchillas2home.co.uk/cages.htm
http://www.chinchillasource.com/chinchillacages.html

Zato sem zmedena, ker dobivam različne informacije. In če bi dobro prebrala moj post, me je bolj zanimalo, ali naj s steljo prekrijem celotno kletko ali ne, ne pa katero steljo naj uporabim (tu sem ciljala bolj na priporočila, ne pa da ne vem katere stelje obstajajo). Odgovora koliko stelje je potrebno pa nisem našla v temi o higieni činčil, ker so tam zgolj nasveti o navajanju činčile na WC.

Verjamem da se dosti ljudem ne da nič prebrati, ampak jaz zagotovo nisem ena izmed njih. Če pa si ti vse vedela že pri svoji prvi činčili, pa kapo dol, jaz pač raje vprašam Smeh
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ursyka990
Na lovu za rozinami


Pridružen/-a: 24.01. 2011, 19:29
Prispevkov: 149
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2012 14:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne boji freh...verjemi, da tu gor stoletja skoraj nobenga takega ni, ki bi ti sploh kaj odpisal, po drugi strani pa bi ti reko, da si preberi forum in literaturo po spletu. Jas sem bla vsaj tolko, da sem ti sploh odpisala. Kar se tiče stelje pa sem opisvala ravno jas (malo pred Marčijem) v Higieni činčil, ker ni vedela kaj in kako naj posteljejo po celi kletki + nikoli ne veš vsega (in nikoli preveč) o činčilah ker so zelo malo raziskane živali.
Kar se tiče plastike: če je kletka mišljena in narejena za činčile (dihurje - ti dosti bolj grizejo plastiko od činčil), in so poličke plastične, potem verjetno je že neki na tem. Sicer pa ko sem opazla,kadar moje grizejo wc, nikol ne pojejo plastike, temveč jo izšpukajo. Učitno bo samo lačna činčila jedla plastiko, ker nima dovolj druge hrane na razpolago recimo na daljše časovno obdobje.
Glede stelje, da se ti ponovim:
Žagovina: poceni (če jo seveda maš doma), smrdi (če ti povsod lula), treba menjat 1x na dan, leti povsod
Peleti: Dragi(če jih kupiš v katerekoli trgovini z zivalmi - kupi jih v bauhausu ce jih ze prodajajo..pozimi jih ponavadi in pride 15kg nekje 3-5 eur), ne smrdi, menjas na 3dni nekje..
Seno: jedla ga bo tu pa tam in ne v količinah ki bi si ti želela, lulala bo povsod po njej, soba ful smrdi, nima nekega učinka popivnanja.
Kar se tiče pa mehkote pa je nekak logično, da je žagovina najmehkejša, kar se tiče pa smrada, pa peleti.
Sicer kakorkoli, o tem nisem rabla nikjer brat,samo treba je sprobat vse metode in pač videt kera ti najbolj ugaja. Namesto da sprašuješ bedarije, je boljše, da sama preizkusiš. Eni pač imajo žagovino doma eni pač kupujejo stvari. Odvisno od posameznika. Sem tud vidla, da folk natrga papir v kletko.
_________________
lp urska


Nazadnje urejal/a ursyka990 26 Nov 2012 15:06; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ursyka990
Na lovu za rozinami


Pridružen/-a: 24.01. 2011, 19:29
Prispevkov: 149
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2012 15:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede lestvic in tega pa poglej kaj paše tvoji činčili, ker ti bo ona pokazala kaj ji je všeč in kaj ne. Recimo mojim so všeč neke viseče igrače papige, pa nisem spraševala prvo tu gor če kupim al ne, ampak sem kupla in sprobala. Pa še všeč jima je blo. Sprobaj, opazuj žival, ker ti bo sama pokazala.
_________________
lp urska
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Forum o činčilah Seznam forumov -> Bivanje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.